Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.18

Gyömbéres-almás cékla chutney (csatni)

Hozzávalók (2x2,5 dl-es üveghez):
40 dkg cékla
20 dkg zöldalma
1 kis fej vöröshagyma
1 ek friss reszelt gyömbér
6 ek balzsamecet
2 tk méz
só, bors - ízlés szerint

a sütőt 180 fokra melegítsük elő.
a céklákat és a hagymát egyenként alufóliába csomagoljuk. tepsibe tesszük és 60 percig sütjük a sütőben.
az almákat negyedeljük, kivágjuk a magházukat és szintén fóliába csomagoljuk. 15 perccel azelőtt, hogy a cékla kész lenne, betesszük az almát is a sütőbe.
ha elkészültek, kivesszük a sütőből és óvatosan - nehogy megégessük magunkat - mindet kicsomagoljuk a fóliából. még melegen meghámozzuk a céklát és a hagymát is, majd az összes többi hozzávalóval együtt aprító gépbe tesszük. kisebb darabokra turmixoljuk és még melegen (előzőleg sterilizált) üvegekbe töltjük. rácsavarjuk a tetőket, fejre állítjuk 5percre, majd konyharuhába/takaróba csavarva (azaz száraz dunsztba rakva) hagyjuk kihűlni őket. 
így hosszabb ideig eláll. ha felbontottuk és nem fogy el, akkor tartsuk hűtőben.

TIPP:
- én kisebb, kb. 5cm átmérőjű céklákat használtam. ha ennél nagyobbal akarjuk elkészíteni, akkor vagy tovább kell sütni, vagy kisebb darabokra vágni és úgy fóliába csavarni
- természetesen a darabolást kézzel is végezhetjük a gép helyett, csak úgy macerásabb :)
- ja és vegyünk fel vékony gumikesztyűt a cékla pucoláshoz, ha nem szeretnénk lila kezeket :)

cekla_csatni2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.