Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.24

Hú!SVÉT Palkonya 2017

Húsvét után csak egy hét volt a regenerálódásra és ismét indult egy újabb lakoma. Ugyanis április 22-23.-án volt a SVÉT (www.svet.hu) által szervezett tavaszi gasztro ünnep Palkonyán. Aki még nem járt erre, annak csak annyit, hogy ez egy nagyon helyes kis falu Villány mellett, és Pécstől kb. 20-30 km-re található.

           img_7523.jpg    img_7516.jpg
Már többször terveztük, hogy eljövünk ide, de mindig közbejött valami más, így most idén először néztük meg, hogy milyen egy palkonyai szezonnyitó gasztro hétvége. A szerdai havazás után nem kicsit aggódtunk, hogy meg fogunk majd fagyni, de azt kell mondjam, hogy viszonylag szerencsénk volt az időjárással. Persze el tudtam volna viselni 10 fokkal melegebbet is, de legalább többször is kisütött a nap.

Aki szeret enni, jó borokat kóstolni és kirándulni, annak biztosan itt a helye.

Szombaton dél körül értünk ki és nagyjából öt óráig folyamatosan ettünk-ittunk. Na jó, közben sétáltunk is egyik helyről a másikra. Ja és folyamatosan tökélyre fejlesztettük a babzsákon punnyadást is. :) Szóval abszolút a hedonizmusé volt a főszerep.

Idén 2 tematikus nap volt: szombat a vidéki éttermek, vasárnap a vidéki cukrászdák napja volt.
Mutatom, hogy miket kóstoltunk:

Pannónia Gasztrohajó (Duna):

Mangalica pofa, tavaszi kimchivel, gyömbéres karotta pürével
Alma torta, fahéjas tejszín habbal 

Walter Vendéglő (Perbál):

Fehérboros halleves, korianderes, tokhal pástétomommal
Szegfűgombás karalábé főzelék, vörösboros nyúl “pörkölttel”

img_7522.jpg

 

Kistücsök Étterem (Balatonszemes):

64 fokos tojás spárgahabbal
Zöldspárgás tarhonyakása tépett oldalassal

img_7504.jpg

 

Spaletta (Kecskemét):

“Frissen szedett zöldalma” (hideg előétel)
Kecske-batyu (meleg főétel)

img_7508.jpg

 

Chianti Étterem (Veszprém):
Chianti: Tökmagos sertésszűz articsóka gratin-nel

img_7492.jpg


Baricska Csárda (Balatonfüred)
Stíriai metélt

(ez olyan gyorsan elfogyott, hogy elfelejtettem lefotózni :))

 

VIATOR Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma):

Bárány parmantier szarvasgombával és friss salátával

(Ez volt az abszolút kedvenc!)

img_7485.jpg

 

Paletta (Keszthely):

Bárány pájsli maceszgombóccal, szemesi zöld spárgával

Keszthelyi “burgonyafőzelék” harcsa hurkával

img_7472.jpg

img_7474.jpg

 

Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány):

Kecskegida húsos lepény, tormamártással, reteksalátával

img_7539.jpg

 

Bistro Sparhelt (Balatonfüred):

Langyos, füstölt kacsamell, spárga, eper, rebarbara, kecskesajt

img_7536.jpg

Vasárnap reggelivel kezdtünk, amire előre kellett regisztrálni. A Babka és a Palkonyha reggeli csatájaként baharangozott program olyan finomságokat tartogatott, mint egy házi disznóságokból összeállított kóstoló, amit isteni házi kenyérrel kínáltak (Palkonyha) és az omlettel, kolbásszal, pácolt retekkel, korianderrel, kicsi fetával összerakott reggeli taco (Babka). Volt még zöldfűszeres sakshuka is, de sajnos ebből nekünk már nem jutott. :( Viszont megkóstolhattuk még a Babka pudingot. És ami még emelte a reggeli fényét, hogy finom rozé pezsgővel indítottuk a napot.  

                img_7542.jpg img_7546.jpg

img_7548.jpg

Déltől a cukik kínálták finomságaikat. A Palkonyha helyszínen talált édességeket mind meg is kóstoltuk, de aztán hiába volt nagyon guszta a kínálat, több édesre nem is vágytunk.

img_7551.jpg

CUKI Sütiműhely (Palkonya):

“A somlói”

Yokka desszertműhely (Pécs):

Ekler fánkok, élő desszert

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron):

Brownie bár

Mihályi László, MIHÁLYI® PATISSERIE (Vác):

Macaron Terfézia

Dobos desszert

Vátz desszert

 

 

 

Egy-két helyszínen még vasárnap is akadt sós étel, így tudtuk ellensúlyozni a bevitt édesség mennyiséget. Hiába no, én inkább hús evő vagyok. (A desszerteket inkább csak megsütni szeretem. :))

Összességében nagyon klassz ez az egész rendezvény, imádtam. Mondjuk a tematikát tekintve, én nem különítettem volna el ezt a 2 napot az éttermek és cukrászdák között, vegyes kínálattal több mindenki megtalálja az egyensúlyt az édes és sós ételek között. 

Ha arrafele jártok, mindenképpen próbáljátok ki ezeket az éttermeket és cukrászdákat!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.