Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.07

Almás-körtés tiramisu

Please scroll down for the English version

Hozzávalók (6db kb. 2 dl-es pohárhoz/tálkához):
2 db alma
3 db körte
1 kk fahéj
1 kk őrölt kardamom (elhagyható)
3 db tojás szétválasztva
3 ek kristálycukor
25 dkg (Philadelphia) krémsajt
1 vanília rúd
kb. 12-14 db baba piskóta
1-2 dl almalé
1-2 ek calvados (elhagyható)

a gyümölcsöket meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy kis lábasban kb. 0,5 dl víz hozzáadásával, a fahéjjal és a kardamommal együtt puhára főzzük. hagyjuk kihűlni.
a tojásokat szétválasztjuk. a fehérjét 1 csipetnyi sóval kemény habbá verjük. a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd  hozzákeverjük a vanília rúd kikapart belsejét és a krémsajtot. óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot is.
egy lapos tálba öntjük az almalevet és a calvadost, majd ebbe márjuk bele a babapiskótákat.
minden pohár aljára teszünk egy beáztatott és kisebb darabokra tört babapiskótát. erre halmozunk a fűszeres gyümölcsökből, majd a vaníliás krémsajtból. végül jöhet még egy-egy sor mindhárom rétegből. (a pohár nagyságától függően.)
hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
tetejét díszíthetjük vágott natúr pisztáciával/dióval vagy pirított mandulaforgácsokkal és almaszeletekkel.

TIPP:
- a gyümölcsökhöz érettségük és ízlésünk szerint tehetünk még cukrot is - én túlérett körtéket és édes almát használtam, így nekem nem kellett már hozzá plusz édesítő 
- a megpárolt gyümölcsöket pépesíthetjük is
- a legjobb frissen préselt almalevet használni a babapiskóták áztatásához

jó étvágyat!

almas_kortes_tiramisu2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apple and pear tiramisu

Ingredients: (6 pcs 2 dl glass):

2 apples

3 pears

1 tsp. of cinnamon

1 tsp of ground cardamom (optional)

3 eggs

3 table-spoon granulated sugar

25 dkg (Philadelphia) cream cheese

1 vanilla pod

approx. 12-14 pieces of sponge fingers

1-2 dl apple juice

1-2 table spoon of calvados (optional)

 

Peel the fruits, cut it into cubes. Cook it with 0,5 dl water, cinnamon and cardamon, until it gets soft. Let it cool.

Separate the eggs, putting the whites into one bowl and the yolks into another. Beat the egg-whites with one pinch of salt until they form stiff peaks. Whisk the egg yolks with sugar untill all the sugar has dissolved and the yolks are pale and fluffy. Mix in the scrapped vanilla seeds and the cream cheese. Gently fold the beaten egg-whites into the mixture.

Pour the apple juice and the calvados in a bowl and dip the sponge fingers in it.

In the bottom of each glasses, place the soaked sponge fingers. Cover it with the spicy fruits, then spoon and smooth the cream on top of the fruity layer. Depending on the size of the glass go on with the layers.

Leave it to chill in the fridge for at least one hour.

You can decorate it with pistachio or walnuts, moreover you can enrich it with toasted almond flakes and apple slices.  

Suggestions:

  • Dependingon the fruits you use and your taste, you can add extra sugar to the fruits – I used overripe pears and sweet apple, so I did not have to add extra sweetener.

  • You can pulp the cooked fruits to get a smooth texture in the dessert

  • I recommend to use freshly pressed apple juice for the sponge soaking, as it has more natural flavor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.