Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.11.15

Amerikai almáspite

Hozzávalók:
25 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
30 dkg liszt
5 ek kristálycukor
csipetnyi só
kb. 1,5 kg alma
1 citrom leve
fahéj
vaníliás cukor
liszt
1 tojás

a vajat a liszttel és a cukorral elmorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (nem kell sokáig gyúrni, éppen csak összeálljon a tészta.) folpackba csomagoljuk és legalább 20 percig a hűtőben pihentetjük. 
közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
egy pite formát kivajazunk és a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
a tésztát kb. 2/3-1/3 arányban kettéválasztjuk, majd a nagyobbik darabot vékony, kör alakúra nyújtjuk és a nyújtófa segítségével, óvatosan, hogy el ne szakadjon, a piteformába tesszük. Egyenletesen elrendezzük úgy, hogy a forma oldalát is befedjük. az almaszeleteket egy rétegben elrendezzük a tésztán, majd egyenletesen megszórjuk vaníliás cukorral, fahéjjal és kb. 1 ek liszttel. jöhet a következő almaréteg, az ízesítők és még egy kanálnyi liszt. így tovább, amíg el nem fogy az almánk. 
végül a kisebb tészta darabot is kör alakúra nyújtjuk, majd befedjük vele a piténket. a széleket körben az oldalánál összedolgozzuk, hogy sülés közben ne folyjon ki belőle az értékes almalé. 
a tojást felverjük, és megkenjük vele a pite tetejét, amitől sütés közben szép színt kap majd. egy villával néhány helyen szúrkáljuk még meg a tetejét, hogy a felesleges gőz, majd távozhasson.
kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
ha melegen tároljuk, adhatunk mellé egy gombóc vanília fagyit is.

TIPP:
- ha nehezen állna össze a tészta, akkor tegyünk hozzá 1-2 ek hideg vizet
- megkönnyíti a dolgunkat, ha két folpack között nyújtjuk ki a tésztát

- ha elszakadna a tészta, ne ijedjünk meg, egyszerűen foltozzuk meg nyomkodjuk össsze a szakadásnál, vagy pótoljuk egy kis darab tésztával a szakadás helyét

jó étvágyat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.