Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.03.11

Csokoládé szuflé portói-s meggyel

Hozzávalók (4 adag):
12,5 dkg étcsokoládé (min 60% kakaótartalommal)
10 dkg vaj
10 dkg nádcukor
3 tojás
csipetnyi só
4 dkg liszt
8-10 dkg magozott meggy
0,5-1 dl portói bor

vaj és kakaópor a formák kikenéséhez

a meggyet egy kis tálba rakjuk és meglocsoljuk portóival. (ezt előző éjszaka is megtehetjük, hogy a portói jobban átjárja a gyümölcsöt.)
a szuflé formákat gazdagon kikenjük vajjal és vékony rétegben megszórjuk kakakóporral.
a csokoládét apróra vágjuk és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. közben a tojásokat a cukorral addig verjük habverővel, amíg habos lesz. amint a csokis-vajas keverék kihűlt egy kissé, hozzácsorgatjuk a tojáshoz és elkeverjük benne. végül hozzáadjuk a lisztet és a csipetnyi sót is.
mindegyik formába teszünk 2 kanálnyi tésztát, majd hűtőben kb. 20 percig pihentetjük.
a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
a pihentetett tésztára halmozunk a lecsöpögtetett meggyből néhány szemet (ezt ízlés szerint döntsük el, én kb. 10 db-ot tettem bele), majd elosztjuk rajtuk a maradék tésztát, hogy mindegyikben hasonló mennyiség legyen.
tegyük a formákat egy tepsire vagy sütőlapra és helyezzük a sütőbe. 10 perc alatt kész. ügyeljünk az idővel, mert ha tovább hagyjuk benne, akkor nem lesz folyós a közepe, ha pedig hamarabb vesszük ki, akkor pedig könnyen összeeshet tálaláskor.
ha kész hagyjuk egy percig a formában, majd óvatos mozdulattal, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket a forró edénnyel, egy tányérra borítjuk. azonnal tálaljuk.
ha úgy jobban tetszik a formákban is tálalhatjuk.

TIPP:
- a portóit egy kevés meggylével és egy kiskanál nádcukarral pár perc alatt sziruppá forraljuk és ezzel meglocsolva tálalhatjuk a szuflét
- a kész tésztát a formákba kanalazva akár előző este is elkészíthetjük, de akár egy hétre le is fagyaszthatjuk (felhasználás előtt teljesen ki kell olvasztani!)

jó étvágyat!

csoki_szufle5.jpg