Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.19

Csokoládé torta gránátalmával

Hozzávalók (26cm átmérőjű tortához):
tésztához
:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj (kis darabokra vágva)
5 dkg kristálycukor
csipetnyi só
1 egész tojás
ganache (krém):
50 dkg étcsokoládé (min. 60-70% kakaótartalommal)
5 dl habtejszín (min. 32%-os zsírtartalommal)
1 kis darab tonkabab (elhagyható)
1 ek gránátalma szirup
3 dkg vaj
tetejére:
2,5 dl habtejszín 
(min. 32%-os zsírtartalommal)
1 ek porcukor
1 gránátalma magjai

a tészta alaphoz a lisztet a hideg vajjal, a cukorral és a csipetnyi sóval összemorzsoljuk, vagy a gyorsaság kedvéért robotgépben összekeverjük. ha már egyenletes, morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal gombóccá formáljuk. ha szükséges adhatunk hozzá 1-2 kanálnyi hideg vizet is. folpackba csomagolva hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
melegítsük elő a sütőt 180 fokra. egy piteformát vajazzunk ki.
a pihentetett tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, és tegyük a formánkba, a peremen túllógó részt vágjuk le. vakon sütés módszerével süssük meg: azaz tegyünk a tészta közepére egy darab sütőpapírt, és töltsük meg színültig szárazbabbal vagy rizzsel. ezzel együtt süssük 10-12 percig, majd vegyük ki belőle a nehezéket a sütőpapírral együtt és tegyük vissza a tésztát kb. 3-5 percre a sütőbe, hogy szép színt kapjon. hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
a krémhez a csokoládét apróra tördeljük és egy tálba tesszük. a tejszínt egy kis lábasban forrásig hevítjük és belereszeljük a tonkababot. még forrón a csokoládéra öntjük (2 részletben) és egyenletesen elkeverjük, hogy az összes csokoládé felolvadjon benne. ha szép egynemű, belekockázzuk a vajat és azt is elkeverjük benne, majd mehet bele a gránátalma szirup is. kicsit hagyjuk hűlni, majd a már kihűlt tésztánkba öntjük. tegyük legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
fogyasztás előtt verjük fel habbá a maradék tejszínt a porcukorral. ezzel díszítsük a tortánk tetejét. végül szórjuk meg a gránátalma magokkal.

TIPP:
- fontos, hogy a tésztához hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hogy ne gyúrjuk sokáig, mert így lesz könnyű, porhanyós a sütés után.
- a tésztát 1 nappal előtte is elkészíthetjük.

jó étvágyat!

ganatalmas_csokitorta_3.jpg

 

 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.