Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.10

Csörögefánk

Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2 dkg cukor

1 tk citromlé
0,5 dl rum
1 dl tejföl
4 db tojássárgája
olaj
porcukor és lekvár a tálaláshoz

 

a lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.
nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és egy derelyevágó (vagy egy kés) segítségével vágjuk rombuszokra (vagy sima négyszögekre - a képeken ilyet láttok). mindegyik rombusz közepén ejtsünk egy hosszanti bevágást. a tészta darabunk egyik végét (csücskét) húzzuk át a vágáson, így kapjuk meg a csöröge/forgács formát.
melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. ha már elég forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a fánkokat.
ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.

TIPP:
- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.
- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.

jó étvágyat! 

csorogefank_2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.