Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.03

Epres cheesecake falat

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
10 dkg zabkeksz
4 dkg olvasztott vaj
50 dkg krémsajt (Philadelphia vagy mascarpone)
12 dkg cukor
1 ek vanília kivonat
2 tojás
2 dkg liszt (1 ek)
csipetnyi só
12-15 dkg eper - kb. 5 dkg a sütihez, a többi a tálaláshoz opcionális
1/2 citrom

a sütőt 160 fokra melegítjük elő. egy muffin sütőformát papírkapszlikkal bélelünk ki.
az eper kb. egy harmadát a fél citrom héjával (esetleg kevés cukorral vagy mézzel) összeturmixoljuk. a többit majd tálaláskor használjuk fel.
a kekszet összetörjük és hozzákeverjük az olvasztott vajat. a keverékből egy-egy kanálnyit belekanalazunk a muffinpapírok aljába. mindegyiket lenyomkodjuk egy megfelelő méretű pohár aljával, hogy szép egyenletesen legyen az alján a keksz alap.
a krémsajtot egy tálba tesszük és habverővel jól elkeverjük. ezután hozzáadjuk a cukrot és a vanília kivonatat, amit szintén elkeverünk benne. majd jöhetnek egyessével a tojások, végül a liszt és a csipetnyi só is. az elkészült krémet a keksz alapra kanalazzuk úgy, hogy kb. a 3/4-ig töltsük csak a formákat. (mert megemelkedik sütés közben)
mindegyik forma tetejére csepegtessünk 1-2 kiskanálnyi eperpürét, és egy fogpiszkáló segítségével márványozzuk meg a krém felületét. (tetszés szerinti mennyiséget használhatünk, attól függően mennyire epresen szeretnénk.)
kb. 20-25 percig sütjük, amikor a közepe már nem remegős.
ha kész, lehetőség szerint lassan hűtsük ki (a sütő ajtót fokozatosan egy-egy résnyire nyitva), mert egyébként a tortácskák gyorsan összeesnek. ez mindenképpen bekövetkezik, csak jobb a fokozatosság. :)
ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőbe néhány órára.
tálaláskor vegyük ki a papírformákból és tetszés szerint adjuk hozzá epret.

TIPP: az epret kisebb darabokra vágva egy kevés citromlével és nádcukorral sziruposra összeforralva is kínálhatjuk mellé.

jó étvágyat!

epres-sajttorta.jpg



 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.