Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.06.08

Epres-marcipános kosárka

Hozzávalók (10-12 kosárka):
tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj + a forma kikenéséhez
15 dkg cukor
1 tojás
töltelék:
50 dkg mascarpone
2 tojás
10 dkg marcipán
1 cs vaníliás cukor
8 dkg cukor
csipetnyi só
1-2 ek eperdzsem
20 dkg eper

a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva legalább fél óráig hűvös helyen pihentetjük. a sütőfomákat kikenjük vajjal.
az epret megmossuk, szép vékony szeletekre vágjuk. (persze lehet tetszőlegesen variálni a darabok formáját, nagyságát.)
ha már kipihente magát a tésztánk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tésztát pedig egy  lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk.  a kosárka formáknak megfelelő méretű köröket vágunk ki belőle, majd a formákba rendezzük őket. minden kosárka közepére egy darabka sütőpapírt teszünk, és rászórunk néhány szem szárazbabot (szárazborsót, rizset, stb.), hogy sütéskor ne emelkedjen majd meg a tésztánk. szóval "vakon sütjük" őket kb. 10 percig, majd kivesszük a formákból a nehezékeket a sütőpapírral együtt, és még 4-5 percig sütjük a tésztát, hogy szép színt kapjon. ha kész, hagyjuk kihűlni őket.
közben elkészítjük a tölteléket: a marcipánt pár percre betesszük a mélyhűtőbe, mert így könnyebb dolgunk lesz vele. ha már jó keményre hűlt, lereszeljük és összekeverjük a mascarpone krémsajttal. a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. a tojássárgákat a cukorral és a vaníliáscukorral jól kikeverjük, majd a marcipános krémhez keverjük, és a tojásfehérje habot is óvatosan beleforgatjuk.
a tésztakosárkákat kikenjük az eperdzsemmel és megtöltjük a krémmel. végül kedvünk szerint elrendezzük rajtuk az eperdarabokat.

jó étvágyat!

Kép

 

A mappában található képek előnézete Epres finomságok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gabokonyha@gmail.com

Gabó, 2010.11.03 22:47

szia Szilvi,
biztosan nem rontottál el semmit. :) ez a krém valóban egy kicsit hígabb fajta, így majd puhul is tőle a tészta. hagyd legalább 1 órát pihenni, és szerintem úgy kezelhetőbb, finomabb lesz.

Kipróbálva :)

Szilvi, 2010.11.03 16:47

Gabó! Ezt is kipróbáltam! A krém egy kicsit híg lett, a kosárka meg kemény. Aggódom, hogy elrontottam esetleg valamit? meg fog később a tészta puhulni?