Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.05.18

Epres-ricottás rolád

Hozzávalók:
piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
töltelék:
40 dkg eper
25 dkg ricotta (vagy túró)
3 dl tejszín
1 cs zselatin
kb. 2-4 ek porcukor
vanília

először a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
a piskótához szétválasztjuk a tojásokat. a fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a cukros-tojássárgás keverékbe, majd a kanalanként belekeverjük a lisztet is. az elkészült masszát egy sütőpapírral kibélelt (kb. 38x30cm) tepsibe öntjük és megpróbáljuk egyenletesen elsimítani benne.
10-15 perc alatt készre sütjük.
amíg sül, megmossuk és kis kockákra felaprítjuk az epreket.
a sütőből kivett, még meleg piskótát egy megnedvesített ruhával letakarjuk. ha kicsit már hűlt, levesszük róla a papírt és szép óvatosan, a ruhával együtt, feltekerjük. ha így hagyjuk teljesen kihűlni, szépen megtartja majd a formáját a megtöltés után is.
amíg a piskóta hűl elkészítjük a krémet. először a tejszínt 2 ek porcukorral kemény habbá verjük. a zselatint egy tálba öntjük és 4-6 ek vízzel elkeverjük, majd hozzákeverjük a ricottát, amivel elvegyítjük. (ha túrót használunk, javaslom, hogy egy szűrőn törjük át, hogy krémesebb legyen.) ezután jöhet bele a hab, úgy, hogy ne nagyon törjön össze. ha nem lenne elég édes, tehetünk még bele porcukrot. illetve én szoktam hozzátenni egy kevés vanília szirupot is. de ha ez nincs kéznél, egy vanília rúd kikapart belsejétől vagy akár 1 cs vaníliás cukortól finom aromát kap. végül jöhet bele az eper.
a krémet a piskótára simítjuk és feltekerjük. 
hűtőben lehűtjük és szépen szeletelve tálaljuk.

jó étvágyat!

 

Kép

 

 

A mappában található képek előnézete Epres finomságok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.