Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.13

Fahéjas-körtés csiga

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás
10 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
töltelék:
12 dkg őrölt fahéj
8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
20 dkg puha vaj
25-30 dkg körte

+1 egész tojás a kenéshez

a tejet meglangyosítjuk. kb. a fele mennyiséget egy kis tálba öntjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. hagyjuk, hogy felfusson.
egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. a maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
amíg a tészta kell, a töltelékhez a vajat alaposan elkeverjük a fahéjjal és a cukorral. a körtéket megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.
a megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. egyenletesen elkenjük rajta a fahéjas vajat és rászórjuk a körte darabokat. a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. ezután egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.
sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, mindet megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

TIPP:
- használhatunk a gyúráshoz gépi segítséget is
- elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. de csinálhatjuk 2 részletben is. ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki
- a feldarabolt körtét locsoljuk meg egy kis citromlével a felhasználásig, hogy ne barnuljon be.

jó étvágyat!

fahejas-kortes_csiga2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.