Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.24

Fahéjas szilvás tartlette

Hozzávalók (4 db 12cm átmérőjű süteményhez):
tésztához
:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
5 dkg kristálycukor
csipetnyi só
3-4 ek hideg víz
krémhez:
1,5 dl tejszín
2,5 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg (2 ek) kristálycukor
1 ek keményítő
1 vanília rúd
tetejére:
kb. 15-20 dkg/8-10db szilva (lehetőleg keményebb fajta)
1 tk vaj
nádcukor (1-2 ek)
fahéj (1 kk)
pirított, szeletelt mandula

készítsük el először a tészta alapot.
ehhez a lisztet a hideg vajjal és a cukorral összemorzsoljuk, vagy a gyorsaság kedvéért robotgépben összekeverjük. néhán kanálnyi hideg víz segítségével gombóccá formáljuk. folpackba csomagolva hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
amíg a tészta pihen, neki láthatunk a vaníliás krém elkészítésének. 
a tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. a vanília rudat félbe vágjuk és kikaparjuk belőle a magokat, amit a tejes-tejszínes keverékhez adunk, de dobjuk még hozzá magát a rudat is, majd együtt felforraljuk. forralás után hagyjuk pár percig hűlni, majd vegyük ki belőle a vanília rudat. a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd elkeverjük benne a keménytőt is. kis adagokban adjuk hozzá a vaníliás tejet, vigyázva - ha még meleg - nehogy kicsapódjon a fehérje, és egyenletesen elkeverjük benne. majd az egészet visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett, mérsékelt lángon besűrítjük. felhasználás előtt hűtsük le. (hűlés közben még sűrűsödni fog.)
a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, hozzáadjuk a szilvákat. meghintjük ízlés szerinti mennyiségű nádcukorral és hagyjuk, hogy karamellizálódjon a gyümölccsel. végül fahéjjal ízesítjük. a szilvákat nem kell sokáig párolni, éppen csak hagyjuk karamellizálódni, így megtartja az állagát.
a sütőt 180 fokra melegítsük elő.
a tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, és vágjunk ki belőle a sütőformáknak megfelelő darabokat. nyomkodjuk a tésztát egyenletesen a formákba, majd vakon sütés módszerével süssük meg őket: azaz tegyünk minden tészta közepére egy darab sütőpapírt, és töltsük meg szárazbabbal vagy rizzsel. ezzel együtt süssük 10-12 percig, majd vegyük ki belőle a nehezéket és tegyük vissza kb. 2-3 percre a sütőbe. hagyjuk kihűlni a tésztát, mielőtt megtöltenénk.
a tartlette összeállításához tegyünk minden tészta kosár aljára a vaníliás krémből, majd rendezzük el rajta a karamellizált szilva darabokat. a tetejére szórjunk pirított, szeletelt mandulát.

 FONTOS:
- a tészta hozzávalói hidegek legyenek
- ne gyúrjuk sokáig a tésztát (ha összeállt már kész is), mert csak így marad omlós

TIPP:
- amíg a krémet hűtjük, tegyünk egy darab folpackot a tetejére, így nem bőrösödik be a teteje

jó étvágyat!

fahejas-szilvas_tartlette2.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.