Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.02.03

Farsangi fánk

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
4 dkg porcukor
2 dl tej
4 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 ek rum
3 ek citromlé
1 tk vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília
csipet só

tegyük a lisztet egy nagyobb tálba. a tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a porcukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. pár perc alatt futtassuk fel, majd adjuk a liszthez. a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk össze, és nyújtódeszkára téve addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. ezután visszatesszük a tálba, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen nyújtsuk kb. ujjnyi vastagságúra és szaggasunk ki belőle köröket. (a maradékot újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.) letakarva hagyjuk még 15 percig pihenni.
egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítsünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
a fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé elkezdjük sütni. nagyon fontos, hogy ekkor fedjük le a serpenyőnket. ha megsült ez az oldala, fordítsuk meg, ám ekkor már ne fedjük le. ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert különben megéghet a tésztánk! a megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral megszórjuk és lekvárral tálaljuk.

jó étvágyat!

dia3.jpg