Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.07

Fügés-pisztáciás sütemény

Please scroll down for English version

Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához):
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg puha vaj
15 dkg (barna) cukor
2 nagy egész tojás
1 vanília rúd kikapart belseje
1 kk őrölt kardamom
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
5 dkg sótlan darabolt pisztácia
3-4 db friss füge

tetejére:
porcukor
1/2 citrom leve
krémsajt
friss füge

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Egy kis tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.
A vajat a cukorral - robotgép segítségével - habosítsuk ki, majd egyesével dolgozzuk bele a tojásokat. Keverjük hozzá az ízesítőket: vanília, kardamom, citromhéj. Majd adjuk hozzá a lisztes keveréket, végül a darabolt pisztáciát és a kockákra vágott friss fügét is.
A tésztát simítsuk bele a formába és kb. 30-35 percig vagy tűpróbáig (azaz addig, amíg a tésztába szúrt hurkapálcika/villa tisztán jön ki) süssük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Közben elkészíthetjük a 'mázat' a tetejére. A citrom levét annyi porcukorral keverjük össze, hogy még folyékony, de sűrű állagot kapjunk, és adjunk hozzá annyi krémsajtot (mascarponét), hogy krémes mázunk legyen.
A citromos mázat a sütemény tetejére kenjük és negyedekre vágott friss fügével díszítjük.

TIPP:
- bár a kardamom isteni ízt ad neki, de ha nem szeretjük vagy nem jutunk hozzá, használhatunk pl. fahéjat is az ízesítéshez
- használhatunk szilikon formát is, így nem lesz szükség a sütőpapírra

jó étvágyat!
 

fuges_pisztacias2.jpg

fuges_pisztacias3.jpg

Fig-pistachio cake

Ingredients (pan with a diameter of 20 cm):
20 dkg flour
1 tsp. baking powder
12 dkg soft butter
15 dkg (brown) sugar
2 large eggs
1 vanilla pod
1 tsp of ground cardamom
1 lemon’s zest
pinch of salt
5 dkg unsalted chopped pistachio
3-4 fresh figs

Top:
Icing sugar
Juice of 1/2 lemon
Cream-cheese
fresh figs

Place parchment paper in the pan and preheat the oven to 180 degrees.

In a smaller bowl, mix the flour with the baking powder and one pinch of salt.
Beat the butter and sugar with an electric mixer until light and fluffy, go on adding the eggs one by one. Add vanilla seeds, cardamom, lemon zest. Add the flour mixture, then the pistachio and fresh figs cut into cubes.

Pour the mixture in the pan and bake it for 30-35 minutes until the a fork which you had stuck in the pastry comes out clean. Place on a wire rack and let is cool down.

In the meantime you can prepare the glaze for the top. Add as much icing sugar to the lemon juice, as you need to get a smooth, pourable glaze. Stir in some cream cheese or mascarpone for a creamy texture. Spread this creamy glaze on the top of the cool cake and decorate it with quartered fresh figs.

Suggestions:

  • You can use cinnamon instead of cardamom if you like
  • If you use a silicon mold, you won’t need the baking paper

 

fuges_pisztacias4.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.