Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.20

Gyömbéres-körtés korongok

Hozzávalók:
3-4 db közepes nagyságú körte
kb. 1,5 cm friss gyömbér
2 ek barna cukor
2 dkg vaj
1 tk étkezési keményítő
80 dkg leveles tészta
1 tojás

a körtét meghámozuk, kicsumázzuk és kis darabokra vágjuk. a cukorral és a vajjal együtt egy lábasba tesszük, belereszeljük a gyömbért és 4-5 percig alacsony hőmérsékleten pároljuk.
az étkezési keményítőt feloldjuk 1-2 ek hideg vízben és a körtéhez keverjük. még 1-2 percig kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.
a sütőt 180 fokra melegítjük.
a tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk és a feléből kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval (vagy pohárral) korongokat vágunk ki. a tészta másik felébe éles késsel kis hasítékokat vágunk és ebből is ugyanannyi korongot szaggatunk ki. a sima korongok széleit megkenjük a felvert tojással és a közepére kanalazunk egy adagot a körtéből. kicsit széthúzzuk a bevagdosott tészta korongokat, hogy látszódjon a csipkeszerű minta, majd beborítjuk vele a körtés adagokat és a széleket gondosan összenyomjuk. mindegyik tészta tetejét megkenjük a felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

jó étvágyat!

gyomberes-kortes_korong3.jpg