Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.28

Gyümölcs lepény variációk

Hozzávalók:
az alap: leveles tészta
1 tojás a kenéshez

a tésztát vékonyra nyújtjuk és kb. 8x12 cm nagyságú téglalapokra vágjuk. mindegyik téglalapot a szélétől kb. 1 cm-re körbe bejelöljük egy késsel úgy, hogy ne vágjuk át a tésztát. ennek a körbejelölt résznek a közepére kerül a töltelék. a széleket pedig egy felvert tojással kenjük meg, hogy szépen megpiruljon sülés közben. 
200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

a variációk:

Narancsos-áfonyás
narancslekvár
áfonya
kandírozott narancshéj
a tészta közepét megkenjük vékonyan a lekvárral, majd szépen elrendezzük rajta az áfonya szemeket. végül kandírozott narancshéjjal szórjuk meg.

Mandulás-őszibarackos
baracklekvár
darált mandula
őszibarack
szeletelt mandula
a tészta közepét megkenjük vékonyan a lekvárral, megszórjuk kevés darált mandulával, majd elhelyezzük rajta az őszibarack gerezdeket. a tetejére pedig szeletelt mandulát szórunk.

Gyömbéres-meggyes
meggy dzsem
magozott meggy (lehet fagyasztott is, de akkor jól csöpögtessük le)
friss gyömbér reszelve
nádcukor
a tészta közepét vékonyan megkenjük a dzsemmel, ráhalmozzuk a meggyet. megszórjuk egy kevés nádcukorral és a reszelt gyömbérrel.

Vaníliás almás
alma
citromlé
cukor
vanília kivonat vagy vanília rúd kikapart belseje
az almákat megpucoljuk és lereszeljük. a citromlével, cukorral és vaníliával együtt megdinszteljük. hagyjuk kihűlni, mielőtt a sütire tennénk.

TIPP: egyes lepénykénél a töltelék tetejére tetszés szerint tehetünk még vékony tésztacsíkokat. természetesen ezeket is kenjük meg a tojással.

jó étvágyat!

gyumolcsos-lepeny2.jpg



 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.