Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.08.10

Kígyórétes

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 egész tojás
2 ek cukor+ 1 kockacukor
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tojás sárgája

1-1,5 kg meggy
cukor
búzadara

a meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és megcukrozzuk. legalább 1-2 órára hagyjuk, hogy átjárja a cukor.
elkészítjük a tésztát: az élesztőt a tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. a vajat egy tálban habosra kavarjuk és beletesszük a cukrot, a tojást, az élesztőt, egy csipetnyi sót és végül a lisztet is. ha már összeállt, egy nyújtódeszkán könnyedén összegyúrjuk, majd négy cipóra osztjuk. a cipókat ezután henger alakúra sodorjuk és kb.50x25cm-es lapot nyújtunk belőlük. a lapok hosszabbik részét mindkét oldalon kb. 8cm mélyen bevagdossuk. 
a meggyet jól kinyomkodjuk, a tészta közepét megszórjuk kevés búzadarával, és ráhalmozzuk a gyümölcsöt. ezután a bevagdalt széleket keresztbe, egymásra hajtogatjuk a tölteléket befedve vele. ha kész, tepsibe fektetjük őket és megkenjük a tojássárgájával. előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
tálaláskor ferdén felszeleteljük és porcukorral meghintjük.

más töltelékkel is kipróbálhatjuk pl. almával, túróval, dióval stb., de nálam a meggy az abszolút nyerő.

jó étvágyat!

 

 

kigyoretes_2.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.