Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.14

Málnás brownie

Hozzávalók:
15 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os)
18 dkg vaj
3 db tojás
25 dkg nádcukor
0,5 dl málnapüré
1 kk vanília kivonat
15 dkg liszt
1 kk sütőpor
csipetnyi só

málnapüréhez:
kb. 30-40 dkg málna
1-2 ek nádcukor
1/2 citrom héja és leve

csokoládé ganache (a tetejére):
1 dl tejszín
12 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj

a málnapüréhez a málnát, ami nyugodtan lehet fagyasztott is, a cukorral és a citrommal 10-15 percig főzzük, hogy sűrű, már-már szirupszerű állagú legyen, majd egy szitán/szűrőn keresztül átpasszírozzuk.
itt jegyezném meg, hogy a málna íze nem fog dominálni a sütiben, csak éppen sejteni engedi, hogy valami titkos hozzávaló is megbújik benne. :) az állaga pedig isteni puha lesz tőle. de kedvünk szerint elrejthetünk még a sütiben egy-két málnaszemet is. :)
a sütihez az étcsokit a vajjal együtt gőzfürdő felett megolvasztjuk. a tojásokat a cukorral habosra keverjük, közben hozzáadjuk a vanília kivonatot is. (ha nincs vanília kivonatunk, használjuk egy vanília rúd kikapart belsejét.) a megolvadt és langyosra hűlt csokoládét hozzákeverjük a tojásos keverékhez és hozzáadjuk a málnapürét is. a lisztet a sütőporral és a csipetnyi sóval elvegyítjük, és a csokoládés részhez adjuk.
sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35-40 percig vagy tűpróbáig sütjük. 
közben készítsük el a csokoládékrémet (ganache-t): a tejszínben felolvasztjuk a kisebb darabokra tördelt csokoládét, majd hozzákeverjük a vajat is. hűtőben hagyjuk, hogy teljesen szilárddá dermedjen, mert így könnyebben díszíthetünk vele.
a tepsiben kihűtött süteményt tetszőleges darabokra vágjuk, és a tetejét a csokoládékrémmel díszítjük. ahogy csak tetszik! :)

jó étvágyat!

Ingredients:
15 dkg dark chocolate
18 dkg butter
3 db eggs
25 dkg cane sugar
0,5 dl raspberry puree
1 kk vanilla extract
15 dkg flour
1 teaspoon baking powder
pinch of salt

raspberry puree:
app. 30-40 dkg raspberry (can be frozen)
1-2 tablespoon sugar
1/2 lemon zest and juice

chocolate ganache (on the top):
1 dl heavy cream
12 dkg dark chocolate
2 dkg butter

1. for the puree: cook over medium heat the raspberry, sugar, grated lemon zest and lemon juice in a sauce pan, for about 15 minutes. (till becomes thick) strain into a bowl, pressing on fruit to squeeze out juices
2. melt chocolate and butter in a saucepan over a hot water bath; cool. 
3. in a mixing bowl, beat eggs with sugar and vanilla until fluffy. blend in chocolate mixture and raspberry puree
4. stir flour, baking powder and salt together, then fold in chocolate mixture until well blended
5. bake in 180 degrees preheated oven for about 35-40 minutes
6. for the ganache: heat the cream in a saucepan over medium heat until it just reaches a boil. immediately remove the pan from the heat and pour the cream over the chocolate. stir gently and add butter. let it cool down then decorate the cake with it.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.