Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.09

Málnás csiga

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás
10 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
töltelék:
20 dkg darált mandula
20 dkg kristálycukor
20 dkg puha vaj
10-15 dkg málna

+1 egész tojás a kenéshez
cukormáz a tetejére (elhagyható)

A tejet meglangyosítjuk és kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük. Elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 1-2 percig, hogy felfusson.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is.
A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket: ehhez a vajat felhabosítjuk, majd jól kikeverjük a darált mandulával és a cukorral.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a mandulás tölteléket és rászórjuk a málnát. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük, és egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük. 
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

TIPP:
- Természetesen fagyasztott málnával is készíthetjük. Célszerű előtte felolvasztani és lecsepegtetni, de én már készítettem úgy is, hogy fagyosan egész kis darabokra tördeltem a málnát és úgy szórtam a tésztára. Így arra kell figyelni, hogy egy picit átázhat a tészta, szóval lehet, hogy hosszabb sütést igényel majd.
- Elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. De csinálhatjuk 2 részletben is. Ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki.

malnas_csiga2.jpg

malnas_csiga3.jpg

malnas_csiga4.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.