Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.07.23

Mandulás keksz levendula krémmel

Hozzávalók:
tésztához
5 dkg őrölt mandula
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
csipet só
krémhez
250 g Mascarpone
1-2 ek porcukor
1 citrom
2 kk levendula virág
1 dl tejszín
csipetnyi só
díszítéshez
őszibarack
levendula

a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, az őrölt mandulát és a hideg vajat kisebb kockákban. hideg kézzel összemorzsoljuk, amíg az állaga a nedves homokhoz nem kezd el hasonlítani. (azért fontos, hogy hideg kézzel és hideg hozzávalókkal és gyorsan dolgozzunk, mert így lesz igazán omlós a tésztánk.) a tojást kissé felverjük és a tésztához adjuk. gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd kis cipót formálunk belőle és folpackba csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a hűtőben.
a pihentetés után a sütőt előmelegítjük 180 fokra, kinyújtjuk a tésztánkat kb. 0,5 cm vastagra, majd 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. a tepsit sütőpapírral béleljük, felsorakoztatjuk rajta a mandulás tésztaköröket és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
közben elkészítjük a krémet. a mascarponét a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a fél citrom levével valamint a levendulával kikeverjük. (ne feledjük, hogy kizárólag fogyasztásra alkalmas levendulát használjunk, nehogy vegyszeresen kezelt legyen! a legjobb ha megőröljük, mielőtt a krémbe keverjük.) a tejszínt egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez adjuk.
amint a kekszek kihűltek, összeállíthatjuk a sütinket. a krémet habzsákba vagy ennek hiányában egy nylon zacskóba tesszük, aminek az egyik sarkát kivágjuk, és szép kis halmokat nyomunk a kekszekre.
a sütik tetejét díszíthetjük vékony szeletekre vágott őszibarackkal és meghinthetjük levendulával. tálalás előtt tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.

jó étvágyat!

Kép 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gabokonyha@gmail.com

Gabó, 2010.10.13 21:05

szuper! :)

a süti letesztelve Hollandiában is :))))

Szilvi, 2010.10.13 20:49

Gabó! Az enyém is nagyon jól sikerült, igaz én málnát tettem a tetéjére, ajánlásodra barack helyett!
A levendulának nagyon különleges íze van, nem is gondolkodtam eddig ehető mivoltában :)))) Nagy sikert aratott:) Továbbra is folyamatosan próbálom a receptjeidet :) köszi puszi