Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.17

Mandulás-meggyes csiga

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás
10 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
töltelék:
20 dkg darált mandula
20 dkg kristálycukor
20 dkg puha vaj
30-40 dkg kimagozott meggy

+1 egész tojás a kenéshez
szeletelt mandula a tetejére (elhagyható)

a tejet meglangyosítjuk. kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. hagyjuk, hogy felfusson.
egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. a maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. ha szépen meggyúrtuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
amíg a tészta kell, készítsük el a tölteléket: ehhez a vajat felhabosítjuk, majd jól kikeverjük a darált mandulával és a cukorral.
a megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. egyenletesen elkenjük rajta a mandulás tölteléket és rászórjuk a meggyet. a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. ezután egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.
sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, mindet megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük. sütőbe kerülés előtt megszórhatjuk a tetejüket szeletelt mandulával.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

TIPP:
- használhatunk a gyúráshoz gépi segítséget is
- fagyasztott meggyet, esetleg befőttet is használhatunk, de mindenképpen jól csöpögtessük le, mielőtt a tésztára tennénk
- elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. de csinálhatjuk 2 részletben is. ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki

jó étvágyat!

mandulas_meggyes_csiga2.jpg


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.