Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.29

Marcipános-mákos kalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
2,5 dl tej + a mákhoz
8 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
35 dkg darált cukrozott mák
1 kk fahéj
12 dkg mazsola
0,5 dl rum
15 dkg marcipán massza
10 dkg szeletelt mandula

kb. 0,5 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. meleg helyen felfuttatjuk. a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval, közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az enyhén felvert tojást és a maradék tejet. az egészet alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk, megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét, majd konyharuhával letakarva meleg helyen min. 30 percig (vagy amíg a duplájára nő) kelesztjük.
közben a marcipánmasszát apró darabokra vágjuk, és kevés porcukorban megforgatjuk, hogy nem tapadjanak össze. a mazsolákat rumba áztatjuk. a vajat megolvasztjuk. a mákot a fahéjjal kevés tejben megfőzzük.
ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal. összehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megkenjük vajjal. ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg elfogy a vaj.
végül kb 40x35cm-es lappá nyújtjuk. elsimítjuk rajta a mákot, egyenletesen megszórjuk a marcipánnal, a mazsolával és a szeletelt mandulával (ebből egy keveset tegyünk félre a tetejére!). feltekerjük, majd a feltekert tésztarudat hosszában félbevágjuk, és a két részt összesodorjuk. (ez nem olyan egyszerű történet, mert a töltelék majd szabadulni akar, de ne ijedjünk meg, próbáljuk ügyesen eligazgatni. számítsunk rá, hogy eléggé rusztikus lesz a végeredmény. :))  fektessük a kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a félretett mandulával.
a sütőt 200 fokra előmelegítjük. addig hagyjuk a kalácsot pihenni.
süssük 15 percig ezen a magas hőfokon, majd csökkentsük 175 fokra és süssük további 35-40 percig. ha szükséges, takarjuk le fóliával, hogy ne égjen meg.
tálaláskor vágjuk szeletekre és szórjuk meg porcukorral.

jó étvágyat!

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.