Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.30

Marcipános mille-feuille

Hozzávalók:
1 cs leveles tészta
2-3 ek kristály cukor
1 kk fahéj

2,5 dl tej
1 rúd vanília
3 tojássárgája
6 dkg kristály cukor
2 dkg liszt
4 dkg marcipán

a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
a leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vékonyra, tegyük egy sütőpapírral borított tepsibe. vágjuk egyenlő nagyságú téglalapokra és szórjuk meg a cukorral. tegyünk a tetejére is egy sütőpapírt és egy másik (hasonló nagyságú) tepsit vagy sütőlapot. ezzel a módszerrel azt érhetjük el, hogy egyenletesen emelkedik meg a leveles tészta és sokkal szebb lesz majd a süteményünk.
süssük így 10-12 percig, majd vegyük le róla a tepsit, szórjuk meg fahéjjal és tegyük vissza a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. 
a krémhez tegyük a tejet a vanília kikapart magjaival együtt egy lábosba és forrásig melegítsük. dobjuk bele a vanília rudat is, amit majd távolítsunk el, ha felforrt a tej. közben a tojások sárgáját keverjük simára a cukorral és a liszttel. kis adagokban, folytonos keverés közben adjuk a forró tejet a tojásos keverékhez. (legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a tojás.) majd öntsük vissza az egész keveréket a lábosba és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és reszeljük bele a marcipánt és keverjük simára (amíg bele nem olvad a marcipán). tegyük a krémet egy üveg tálba és tegyünk a tetejére folpackot, hogy ne bőrösödjön be. hűtsük le teljesen.
az összeállításhoz rakjuk a tészta lapokat egy tálcára/tálra. csoportosítsuk őket úgy, hogy egy-egy sütihez 3 darabot használunk majd fel. tegyük a kihűlt krémet egy habzsákba. nyomjunk egy adag krémet egy sorozat tészta lapocska tetejére. hejyezzünk rájuk egy második sorozat tésztalapot. erre jöhet még egy adagnyi krém, majd a befejező sorozat tészta. 
díszítésként nyomjunk még a tetejére is egy kicsi krémet. ebbe nyomhatunk egy-egy darab (bogyós)gyümölcsöt/epret/mandula forgácsot stb. is. 

TIPP:
- figyeljünk oda, hogy ne nyomjunk nagyon sok krémet a lapok közé, mert így könnyen elcsúszhatnak a lapok egymáson. 
- picit igazgassuk, óvatosan nyomjuk rá a tésztalapokat a krémre, mielőtt a következő réteget rátesszük.
- ehető virágokkal (mint az orgona) csodaszéppé varázsolhatjuk a sütinket.

marcipanos-mille-feuille3.jpgmarcipanos-mille-feuille2.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.