Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.15

Narancsos csokoládé mousse

Hozzávalók:
12 dkg étcsokoládé (jó minőségű, magas kakaótartalmú)
3 db tojás
5 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
csipetnyi só
1 nagy narancs húsa és a reszelt héja
1-2 kk Cointreau 

a narancs héját lereszeljük, félretesszük. a narancsot kifilézzük, vagyis késsel meghámozzuk és a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. egy kis tálba tesszük és meglocsoljuk a Cointreau-vel (narancslikőrrel). (filézés közben a narancslevet fogjuk fel egy edényben, mert még szükség lesz rá.)

a csokoládét kisebb darabokra tördeljük és vízgőz felett megolvasztjuk.
a tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. a tojásfehérjét pedig egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. 
a tejszínt is felverjük, de ennél elég, ha félkeményre, lágy habbá verjük.
 
a felolvadt csokoládét óvatosan – nehogy a tojás kicsapódjon – a cukros-tojáshoz öntjük, és hozzákeverjük a tejszínhabot is. ízlés szerinti mennyiségű reszelt narancshéjjal és 1 ek narancslével ízesítjük. végül finom, de határozott mozdulatokkal a tojáshabot is belekeverjük.
 
a poharak aljába teszünk néhány gerezd narancsot, majd erre halmozzuk a csokimousse-t. legalább egy órára hűtőbe tesszük.
 
jó étvágyat!

narancsos_csokimousse.jpg

Ingredients:
12 dkg dark chocolate (with high cacao content - 60%)
3 eggs
5 dkg sugar
1,5 dl cream
pinch of salt
1 big orange
1-2 teaspoon Cointreau

1. Grate orange peel, cut out the fruit and add Cointreau on it
2. Heat a saucepan one-third full with hot water and in a bowl set on top melt the chocolate
. Let it cool down a little.
3. Wisk the egg yolks with the sugar.
4. In a separate bowl beat the egg whites with the salt until thick.
5. In another bowl beat the cream until semi-hard.
6. Carefully mix the melted chocolate with egg yolks.
7. Stir in the whipped cream and add some orange zest and 1 tablespoon orange juice
8. Fold one-third of the beaten egg whites into the chocolate mixture, then fold in the remainder of the whites just until incorporated, but don’t overdo it or the mousse will lose volume.
9. Put oranges into serving glasses and add chocolate mousse on them. Refrigerate for at least 1 hour, until firm.