Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.30

Narancsos-mákos sütemény

Scroll down for English

Hozzávalók:
30 dkg liszt + a sütőformához
0,5 dkg sütőpor (kb. fél csomag)
5 dkg mák (nem darált, nem cukrozott!)
17,5 dkg lágy vaj + a sütőforma kikenéséhez
26 dkg kristálycukor
1 ek vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília
3 (nagy) tojás
22,5 dkg görög joghurt (sűrű legyen)
1 nagy narancs reszelt héja
1/2 narancs leve (kb. 3-4 ek)

díszítéshez:
kb. 4 cl narancslé
20-25 dkg porcukor
kandírozott narancshéj

a mákot száraz serpenyőben kb. 2 percig pirítjuk - tényleg nem kell sokáig, inkább csak felforrósítjuk benne a mákot és pár másodpercig még hagyjuk benne. egy tányérra/tálba öntjük és hagyjuk kihűlni. (ettől sokkal intenzívebb lesz az íze és még ropogósabb is a sütiben.)
a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a mákot is.
egy kuglóf vagy bármilyen, tetszőleges sütőformát vékonyan vajazzunk ki és szórjunk rá vékony rétegben lisztet. ha szilikon sütőformát használunk erre nincs szükség. melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
a vajat a cukorral robotgéppel keverjük 'habosra'. keverjük hozzá a vaníliát, majd egyenként a tojásokat. ezután váltsunk kézi módra, és kavarjuk bele a joghurtot. reszeljük hozzá a narancs héját, és a fél narancs levét is. végül jöhet bele a lisztes keverék is.
a tésztát az előkészített sütőformába simítjuk, és 40-50 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész-e)
hagyjuk a formában hűlni egy kicsit, majd sütőrácsra téve hűtsük le teljesen a süteményt.
díszítéshez a narancslében keverjük el a porcukrot, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk, majd ezt csorgassuk a kihűlt sütire. a tetejére tehetünk apróra darabolt kandírozott narancshéjat is.

jó étvágyat!

narancsos_makos2.jpg

Ingredients:
30 dkg plain flour  
0,5 dkg baking powder 
5 dkg poppy seed (whole, not grained)
17,5 dkg soft butter + for the pan
26 dkg sugar
1 ek vanilla extract or 1/2 vanilla pod
3 eggs (big)
22,5 dkg greek yoghurt 
1 orange zest
1/2 orange juice (3-4 spoon)

for the glaze:
4 cl orange juice
20-25 dkg icing sugar
candied orange

Toast the poppy seed in a pan for 1-2 minutes. Let it cool down in a plate.
Preheat ovet to 160 degrees (Celsius). If you don't have silicone pan, brush your (kugelhopf) pan with melted butter to lightly grease. 
Mix the flour, baking powder and poppy seed in a small bowl.
Use an electric beater to beat the butter with sugar until pale and creamy, then add the vanilla and the eggs, one at a time, beating well after each addition until just combined. Add yoghurt, orange zest and juice and finally the flour mixture, use a large metal spoon to fold until just combined well.
Spoon the mixture into the prepared pan and smooth the surface.
Bake in the oven for 40-50 minutes or until a skewer inserted into the cake comes out clean.
Set aside for 10 min. to cool slightly, then turn onto a wire rack to cool completely.
For the glaze combine the orange juice with the icing sugar until smooth. Pour over the cake and sprinkle with the candied orange.


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

r_szamoca@yahoo.com

Zsu, 2013.01.02 08:23

Kedves Gabó! Kipróbáltam a receptet, és hihetetlen nagy sikert arattam vele a családban! A kuglóf még 4 nap múlva is puha volt! Annyit változtattam, hogy a mákot kihagytam, mivel nem szeretjük.
Bátran ajánlom mindenkinek, még az elkészítése is egyszerű!
Köszönöm a remek receptet:)
Zsu

Re: r_szamoca@yahoo.com

Gabó, 2013.01.02 18:34

Kedves Zsu, nagyon szívesen! örülök, hogy ízlett mindenkinek. :)