Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.29

Narancsos-szilvás sütemény

Hozzávalók:
25 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
18 dkg porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
1 narancs héja
1/2 citrom héja
3 egész tojás
25 dkg túró
25 dkg liszt 
1/2 cs (6g) sütőpor

​15-20 dkg szilva
1/2 narancs leve
1-2 ek nádcukor
1 kk fahéj


díszítéshez:
porcukor
narancslé
cukordíszek
narancshéj

a szilvákat mossuk meg, vágjuk gerezdekre és tegyük egy tálba. szórjuk meg ízlés szerint nádcukorral, fahéjjal és öntsünk rá narancslevet. hagyjuk legalább 15-20 percig állni.
a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
a vajat a porcukorral - robotgép segítségével - keverjük habosra. adjuk hozzá a vaníliát,  reszeljük bele a narancs és a citrom héját. egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól dolgozzuk el a tésztában. majd mehet hozzá a túró is. egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és adjuk a tésztához.
egy hosszúkás sütőforma aljában szépen rendezzük el a szilva darabokat és szórjunk még rá egy kevés nádcukrot. rákanalazzuk a tésztát és egyenletesen elsimítjuk. 
sütőbe téve kb. 45 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig)
hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk egy tálra.
ha díszíteni szeretnénk, hagyjuk teljesen kihűlni. a díszítéshez használhatunk cukormázat, amihez a porcukrot annyi narancslével keverjük össze, hogy sűrű, tejfölszerű állagot kapjunk. ezzel csíkozzuk a sütemény tetejét. szórhatunk még rá különböző cukordíszeket és narancshéj darabokat is.

TIPP:
- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)
- én gyönyörű, kerekded, pirosas húsú szilvát használtam, amitől csodaszép színe lett a sütinek

 

jó étvágyat!

narancsos-szilvas2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.