Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.07

Őszibarackos-szedres galette

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 ek nádcukor + 1 ek a gyümölcsökre
1 kk só
12,5 dkg hideg vaj felkockázva
3-4 ek hideg tej
3-4 db őszibarack
8-10 dkg szeder
1 ek barack lekvár
kb. 4 dkg szeletelt mandula
1 tojás

a tészta elkészítésénél fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk. tegyük egy nagy tálba a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a felkockázott vajat. hideg kézzel morzsoljuk össze az összetevőket, amíg nedves homokhoz hasonló állagot nem kapunk. ekkor adjuk hozzá a tejet is (először csak kevesebbet, és ha nem áll össze, tegyünk még hozzá), és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, formáljunk cipót belőle. ne gyúrjuk sokáig, mert csak akkor lesz omlós a tésztánk!
csomagoljuk a cipót fóliába és hagyjuk hűtőben/hűvös helyen pihenni legalább fél órát.
vágjuk fel a barackot szeletekre.
melegítsük elő a sütőt 200 fokra. tegyünk sütőpapírt egy tepsibe vagy sütőlemezre.
a pihentetett tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 0,3-0,5 cm vékonyra, majd tegyük át a tepsibe. kenjük meg vékonyan baracklekvárral úgy, hogy kb. 4-5 cm hagyjunk ki a szélektől. rendezzük el a barackot és a szedret a megkent felületen, és egyenletesen szórjuk meg 1 ek nádcukorral és a szeletelt mandulával. ezután hajtsuk be a tészta széleit, hogy a közepe szabadon maradjon. verjük fel a tojást és kenjük meg vele a tésztát.
30-35 perc alatt süssük készre. akkor jó, ha szép aranybarna lett a tészta.

jó étvágyat!

barackos-szedres-galette_fazis.jpg

 

 

barackos-szedres-galette_1.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.