Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.03

Ribizlis-mandulakrémes pite

Hozzávalók:
tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg kristálycukor

mandulakrémhez:
20 dkg mandulaliszt
3 dkg liszt
1 nagy csipet só
20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
4 egész tojás

1 ek ribizli lekvár
18-20 dkg piros ribizli

a sütőt 180 fokra melegítjük elő.
előkészítünk egy 24 cm átmérőjű pite formát. ha nem tapadásmentes, akkor vékonyan kivajazzuk.
a linzerhez az alapanyagokat összemorzsoljuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk a pite formába.
10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
a mandulakrémhez egy tálban összekeverjük a mandulalisztet a búzaliszttel és a sóval. egy másik edényben - robotgép segítségével - habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. minden tojást jól dolgozzunk el. végül mehet hozzá a mandulalisztes keverék is.
az elősütött linzer alapot megkenjük egy kevés ribizli lekvárral, majd rásimítjuk a mandulakrémet.
a tetejét megszórjuk ribizlivel. a 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
kihűlve fogyasszuk. tálaláskot szórjuk meg porcukorral és aprított mentalevelekkel. adhatunk hozzá friss ribizli szemeket is.

TIPP:
- ne ijedjünk meg, ha nem áll össze teljesen a linzer tésztánk. egyszerűen csak nyomkodjuk a formába a tésztát.
- ha nincs mandulalisztünk, akkor daráljunk össze egész (hámozott) mandulát.
- a linzerhez mindenképpen hideg vajat használjunk, viszont a mandulakrémhez célszerűbb szobahőmérsékletű vajjal dolgozni.
- ribizli lekvár helyett használhatunk más ízű lekvárt vagy dzsemet is. a legjobb, ha valamilyen savanykás jellegűvel helyettesítjük.

jó étvágyat!

ribizlis_mandulakremes2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.