Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.10

Rózsafánk

Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2 dkg cukor

1 tk citromlé
0,5 dl rum
1 dl tejföl
4 db tojássárgája
olaj
porcukor és lekvár a tálaláshoz

 

a lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.
nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és 3 különböző méretű, köralakú kiszúróval szaggasunk ki belőle egyenlő mennyiségű kört mindegyik méretből. (pl. 10 kicsi, 10 közepes és 10 nagy) mindegyik kört a közepe irányában metszük be 4-5 helyen, arányos távolságra egymástól, de úgy, hogy a közepe ne legyen bevágva. helyezünk egymásra 3 különböző nagyságú tésztakört úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb méret. az összeillesztésnél mártsuk az ujjunkat egy tojásfehéréjébe és kenjük meg vele a tészták közepét, majd az egészet nyomjuk középen össze. (a tojásfehérje segít egyben tartani őket sütés közben.)
melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. ha már elég meleg, de még nem forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a rózsafánkokat. 
ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.

TIPP:
- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.
- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.

jó étvágyat! 

rozsafank_2.jpg 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.