Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.27

Rumos meggy fagylalt

Hozzávalók:
2 dl zsíros tej (3,5%)
3 dl tejszín
1 vanília rúd vagy 1 ek vanília kivonat
3 tojássárgája
10 dkg kristálycukor
20 dkg magozott meggy
0,8 dl sötét rum vagy 1 ek rum aroma
1/2 citrom héja

a meggyet tegyük egy kis tálkába és locsoljuk meg a rummal. hagyjuk benne állni legalább 1 órát. ha aromát használunk, akkor azt elég a turmixolás előtt hozzáadni.
a tejet a tejszínnel és a vanília kikapart belsejével (vagy a kivonattal) egy lábasban felforraljuk. hagyjuk kicsit hűlni. ha vanília rúdat használunk tegyük bele azt is, amíg forraljuk, majd ha állt egy kicsit, vegyük ki belőle.
amíg hűl, keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. kis részletekben adjuk hozzá a vaníliás tejszínt (különösen figyeljünk oda, ha még meleg a keverék, nehogy kicsapódjon a tojás. ha már a hőkiegyenlítés megtörtént, akkor mehet bele bátran az utolsó adag.) majd az egészet öntsük vissza a lábasba és mérsékelt lángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be.
hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a fagylaltgépbe, vagy a fagyasztóba tennénk. fagylaltgépben az előírások szerint készre fagyasztjuk. vagy egy műanyag edénybe töltve fagyasztóba tesszük, és lehetőség szerint 1-2 óránként egy villával átkavargatjuk.
a meggyet lecsöpögtetjük és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd egy mixerrel pürévé turmixoljuk. aki édesen szereti, adhat hozzá egy kis mézet vagy cukrot is, én szeretem, ha egy kicsit savanykás.
mielőtt a fagylaltunk teljesen keményre fagyna, hozzákeverjük a meggy pürét úgy, hogy márványos textúrát kapjunk.

TIPP: a meggy "áztatásból" visszamaradt, átszűrt rumot koktélok készítésénél is felhasználhatjuk.  

jó hűsölést!

rumos-meggy_fagylalt1.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.