Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.16

Sült eper mandulás morzsával és vanília sodóval

Hozzávalók (15x22cm tálhoz):
35-40 dkg eper
1 ek nádcukor
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
morzsához:
5 dkg liszt
5 dkg darált mandula
5 dkg hideg vaj
5 dkg cukor
2-3 dkg szeletelt mandula
sodóhoz:
3 dl tej
1 rúd vanília
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 tk liszt

kezdjük a sodóval, mert úgy lesz a legjobb, ha lehűl, mire kész az eper.
a tejet a vanília rúdból kikapart magokkal és magával a vanília rúddal együtt felforraljuk. majd hagyjuk 1-2 percet hűlni. közben a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel. kis adagokban hozzáadjuk a tejet (óvatosan, hogy ne csapódjon ki a tojás.), és az egészet a lábasba visszaöntve, folyamatos kavargatás mellet, mérsékelt tűzön besűrítjük. ha kész, hagyjuk kihűlni.
az epreket elhelyezzük egy hőálló tál alján. megszórjuk a nádcukorral (ebből ízlés és az eper érettségének függvényében használhatunk többet is. viszonyítás képpen, én nem szeretem nagyon édesen), a reszelt citrom héjával és meglocsoljuk a citrom levével. a vanília rúdat hosszában kettévágjuk és kikapargatjuk a magokat, amit szintén az eprekhez adunk. át is forgathatjuk az epreket, hogy mindenhol egyenletesen legyenek az ízesítők.
a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
egy tálban összekeverjük a lisztet, a darált mandulát és a cukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a kis kockákra darabolt vajjal. az elkészült morzsát egyenletesen az eperre szórjuk, végül rászórjuk a szeletelt mandulát is.
kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
még melegen, a hideg vanília sodóval tálaljuk.

TIPP:
- ha a sodó nagyon besűrűsödik, adjunk még hozzá tejet. ha viszont sűrűbben szeretjük, akkor kicsit tovább főzzük, de vigyázzuk, hogy nehogy leégjen.
- a morzsában a lisztet helyettesíthetjük teljesen darált mandulával is.

jó étvágyat!

epres-morzsas3.jpg




 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.