Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.04

Szeder szuflé

Hozzávalók:
35 dkg szeder
1 tk barna cukor
1 ek citromlé
3 ek creme de cassis (feketeribizli likőr) - opcionális
1 ek kukoricakeményítő
3 nagy tojás fehérje
csipet só
10 dkg kristálycukor
kevés vaj a tálkák kikenéséhez

a szedret egy kis lábasban összefőzzük a cukorral és a citromlével. hozzáadjuk a likőrt is, de ez el is hagyható. addig főzzük, amíg a szeder darabjaira esik szét, ami kb. 4-5 perc. a főzéskor képződött léből kiveszünk 1-2 kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a keményítőt, majd az egészet visszaöntjük a szederhez. átkavarjuk és 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. hagyjuk kihűlni.
a sütőt melegítsük elő 190 fokra.
6 db kis szuflé formát vagy egy nagyot vékonyan vajazzunk ki.
a tojásfehérjét verjük habbá a csipet sóval. ha már kezd keményedni a hab, adjuk hozzá kis adagokban/evőkanalanként a cukrot, úgy hogy mindegyik adag között folyamatosan verjük a habot, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne. egy habcsók alaphoz hasonló állagú habot kapunk. keverjük bele a kihűlt szederpürét.
töltsük meg a formákat, majd tegyük az előmelegített sütőbe kb. 8-10 percre. ezalatt szépen megemelkedik.

még melegen tálaljuk. (bár hidegen sem rossz, csak összeesik. :))

TIPP: én csak kevés cukrot adok a szederhez, mert a tojáshab éppen elég édes, így együtt nem lesz nagyon émelyítő. de hozzáteszem én nem vagyok nagyon édesszájú, így ha kicsit fanyar a szedrünk vagy kifejezetten az édes ízek szerelmesei vagyunk, akkor lehet bele tenni még, ízlés szerint.

jó étvágyat!

szeder-szufle1.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.