Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.29

Szedres-citromos torta

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
tészta:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
4 tojás szétválasztva
20 dkg kristálycukor
5 cl víz - kb. 8 ek
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
15-20 dkg szeder

krém:
25 dkg mascarpone
2 ek kristálycukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 dl tejszín

erdei gyümölcs dzsem
darabolt, sótlan pisztácia
15 dkg szeder

a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
a lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval.
a tojásokat válasszuk szét. a fehérjét verjük kemény habbá. a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a citrom héját, és fehéredésig keverjük (robotgéppel). adjuk hozzá a vizet is. óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjét, aztán a lisztet is.
két 20 cm átmérőjű tortaformában osszuk el a tésztát. mindkettő tetejére szórjuk egyenletesen a szedreket, kicsit belenyomkodva őket a tésztába.
sütőbe téve kb. 20 perc alatt készre sütjük. (amikor már tisztán jön ki belőle a beleszúrt tű, akkor jó.)
hagyjuk teljesen kihűlni.
a krémhez keverjük el a mascarponét a reszelt citromhéjjal, a citromlével és 1 ek cukorral. a tejszínt ízesítsük a maradék cukorral és verjük habbá. ezzel lazítsuk a mascarponés krémet.

a torta összeállításához vágjuk félbe a tortalapokat, így 4 tésztalapot kapunk. az első lapot tegyük tortatálra és kenjük meg (bőven) a dzsemmel. mehet rá a másik lap. ennek a tetejét kenjük meg a tejszínes krémmel. a következő lapot szintén dzsemmel kenjük meg, majd a negyedik lapot is ráhelyezve, vonjuk be az egész tortát a tejszínes krémmel.
tetejét díszítsük szederrel és a vágott pisztáciával, amit a torta oldalára is szórhatunk.

TIPP:
- bár én mindenképpen azt javaslom, hogy 2 formában süssük a tésztát, ha nincs 2 egyforma sütőformánk, megsüthetjük egyben is. ekkor a szedret próbáljuk meg egyenletesen elosztani a tésztában. úgy a legjobb, ha öntünk a formába egy réteg tésztát, arra a szedret és így tovább. a sütési idő a nagyobb mennyiségű tészta miatt megnőhet.
- szerintem a legjobb erdei gyümölcsös dzsemmel, de természetesen ezt nyugodtan variálhatjuk.
- ha nincs pisztáciánk, használhatunk szeletelt mandulát is a díszítéshez.

jó étvágyat!

szedres_citromos_torta2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.