Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.28

Szilvás kalács gombóc

Please scroll down for English version

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
1,5 dl langyos tej
2 db kis tojás + 1 db a kenéshez
15 dkg puha vaj
csipetnyi só
15 szem szilva
őrölt fahéj
kb. 6 dkg marcipán (elhagyható)
darált dió

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és mélyedést alakítunk ki a közepében. Ebbe a mélyedébe morzsoljuk bele az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot és a langyos tejet. Kézzel kicsit eldolgozzuk a tejben az élesztőt és a cukrot. Befedjük egy kevés liszttel, a tál széléről és hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a kockákra vágott vajat, valamint a sót. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg egy fényes, egynemű tésztát nem kapunk. Pici lisztet szórunk a tetejére, lefedjük egy nedves konyharuhával és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

Közben a szilvákat kimagozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal. Esetleg egy kis porcukor is mehet rá, a szilvák érettségétől és az ízlésünktől függően.
A marcipánt 15 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk egy kicsit és 15 egyforma darabra vágjuk ezt is. A darabokat kis gombócokká formázzuk, majd kicsit kilapítjuk. Mindegyik gombóc közepébe egy szem szilvát teszünk úgy, hogy a szilva közepébe (a mag helyére) egy marcipán darab is kerüljön. Becsomagoljuk őket és egy sütőpapírral kibélelt torta vagy pite formába tesszük. Tetejüket megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk egy kis darált dióval.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A süteményt kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

TIPP:
- Egy elég lágy tésztát kell, hogy kapjunk a dagasztás után, de a lényeg, hogy összeálljon.
- Természetesen használhatunk bármilyen tepsit vagy sütőformát is.
- Nekem óriási szilváim voltak, így csak 11 fért el a pite formámban, de a többi is kisült külön. :)

Az ihletet és a receptet Babette-től kaptam, csak egy picit variáltam rajta. Köszönet érte. :)

szilvas_kalacs5.jpg

szilvas_kalacs3.jpg

szilvas_kalacs2.jpg

Brioche with Plum 

Ingredients:
40 dkg flour
2,5 dkg fresh yeast
6 dkg sugar
1,5 dl of warm milk
2 small eggs + 1 for eggwash
15 dkg soft butter
a pinch of salt
15 plums
grounded cinnamon
approx. 6 dkg marzipan (optional)
grounded nuts

 

Sift the flour into a large bowl, leaving a hole in the middle. Crumb the yeast into this hole, add sugar and warm milk. (Gently work them together to get a soft and silky texture.) Cover it with some flour and let it work. After 10 minutes, add eggs, butter and one pinch of salt. Knead it until the dough is smooth, shiny and elastic. Sprinkle a little bit of flour on it, cover with tea towel and let it prove until the dough has doubled in size.

Core out the plums and sprinkle them with cinnamon. If you’re sweet-toothed you can sprinkle it with some icing sugar, as well, depends on the plums sweetness.
Cut the marzipan into even cubes.

When the dough is ready, gently knead it again on a floured surface. Cut it into 15 even pieces and form dumplings out of them. Fill each of the plums with one cube of marzipan and place them on each dough. Wrap them and put them into a cakeform covered with parchment paper. Brush the dumplings with egg wash and sprinkle them with grounded nuts.

Preheat the oven to 180 degrees. Bake your brioche until golden brown (30-35 minutes).

Suggestions:

  • This dough has a rather soft texture, so don't expect a hard one.
  • You can choose any type of baking tin, for me this rounded looks more attractive for the brioche 
  • I had giant plums so I only had place in the pan for 11 dumplings. So the others were baked separately.

Thanks for the inspiration and recipe for Babette.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.