Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.01

Tonkababos-mandulás csokoládé torta

Hozzávalók:
18 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalommal)
17,5 dkg puha vaj
12,5 dkg barnacukor
4 tojás
csipetnyi só
1/2 tonkabab
20 dkg őrölt mandula
tetejére:
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
1 dl tejszín
vágott mandula
  

egy 18 cm-es kerek tortaformát (ha nem tapadásmenteset használunk) kivajazunk és nagyon vékonyan meglisztezünk. a sütőt 160 fokra előmelegítjük.
a tojásokat ketté választjuk.
a csokoládét kis darabokra törjük, és gőz fölött megolvasztjuk. reszeljük bele a tonkababot, keverjük el és hagyjuk egy kicsit hűlni.
a vajat a cukorral együtt habosra keverjük, és egyessével hozzáadjuk a tojássárgákat, amiket jól elkeverünk benne. majd mehet hozzá az olvasztott csoki és az őrölt mandula. a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és kb. az egyharmadát hozzáadjuk a csokis masszához, határozott mozdulatokkal fellazítjuk vele, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.
a keveréket a sütőformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük.
hagyjuk kihűlni, utánna vegyük csak ki a formából.
a tetejére készíthetünk karamellt: a kristálycukrot (száraz) serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tejszínt is. addig melegítjük, amíg egynemű lesz és ha kész, a kihűlt torta tetejére csorgatjuk. a vágott mandulát egy másik serpenyőben megpirítjuk, m
ajd megszórjuk vele a torta tetejét.

TIPP:
- ha nem használtunk még tonkababot, mindenképpen
próbáljuk ki, mert mennyei ízével teljesen elvarázsolja a csokitortát. nagyobb delikátesz boltokban (pl. Culinaris) vagy az interneten kapható. nagyon kevés is elég belőle, mert intenzív az íze. sőt hosszú ideig eltartható, így ha egyszer veszünk belőle, sok-sok évig kitart. :)

jó étvágyat!

tonkababos_csokitorta2.jpg