Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.10

Vaníliahab fűszeres cseresznyével

Hozzávalók:
2,5 dl tej
1 rúd vanília
3 tojássárgája
2 tojásfehérje

6 dkg kristálycukor
2 dkg liszt
25-30 dkg cseresznye
2 ek nádcukor
1 kis darab gyömbér (kb. fél cm nagyságú)
1 zöldcitrom héja és leve
2 db kardamom mag v. 1 csipet őrölt

készítsünk egy vanília krémet. ehhez tegyük a tejet a vanília kikapart magjaival együtt egy lábosba és forrásig melegítsük. dobjuk bele a vanília rudat is, amit majd távolítsunk el, ha felforrt a tej. közben a tojások sárgáját keverjük simára a cukorral és a liszttel. kis adagokban, folytonos keverés közben adjuk a forró tejet a tojásos keverékhez. (legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a tojás.) majd öntsük vissza az egész keveréket a lábosba és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről. tegyük az elkészült krémet egy üveg tálba és borítsuk be a tetejét folpackkal, hogy ne bőrösödjön be. hűtsük le teljesen és minél gyorsabban.
a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd széles, nagy mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjön össze, keverjük bele a teljesen kihűlt vaníliás krémbe. adagoljuk poharakba és tegyük hűtőbe.

a cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. tegyük egy kis lábasba a nádcukorral, a zöldcitrom reszelt héjával és levével, a reszelt gyömbérrel és a kicsit összetört kardamom magokkal együtt. forraljuk pár percig, amíg szirupos állagot nem kap.
ha kész hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk a vanília hab tetejére.

TIPP:
- a cseresznye fűszerezését természetesen ízlés és tetszés szerint kombinálhatjuk
- készíthetünk nagyobb adagot is a szirupos cseresznyéből, amit sterilizált üvegekbe téve kb. 1-2 hétig hűtőben eltárolhatunk és felhasználhatjuk más süteményekhez, palacsintához, fagylalthoz stb.

jó étvágyat!

vaniliahab_cseresznyevel2.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.