Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.14

Cheddar keksz

Hozzávalók:
35 dkg liszt
17,5 dkg hideg vaj
12 dkg cheddar sajt
1 tk mustár
1 tojás
1/2 tk só
1-2 ek víz (szükség esetén)

a vajat vágjuk kis kockákra és morzsoljuk össze a liszttel egy nagyobb tálban. 
ha a liszt és vaj keveréke már a nedves homokhoz hasonló állagú, adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a tojást, ízesítsük sóval, majd gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. ha nehezen áll össze és morzsolódós, adjunk hozzá egy nagyon kevés hideg vizet. ha ez megvan, akkor formáljunk belőle egy kb. 4-5 cm átmérőjű rudat. (ez tulajdonképpen bármilyen méretű lehet, attól függően, hogy milyen nagy kekszeket szeretnénk.) csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
az előre megformázott rúdból kb. fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket. tetszés szerint megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal, vagy egyszerűen szurkáljuk meg őket egy villával, hogy kapjanak vmilyen mintát. de persze "csupaszon" is finomak lesznek. :)
kb. 10 perc alatt készre sütjük.

 

FONTOS: hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert akkor lesz omlós a kekszünk.

TIPP
-ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor használhatunk robotgépet is, aminek a késes keverőjében pillanatok alatt összekeverhetjük a lisztet és a vajat. majd ezután tegyük tálba, vagy gyúródeszkára és adjuk hozzá a többi összetevőt.

- akár néhány nappal korábban is elkészíthetjük a tésztát, majd tároljuk hűtőben a sütésig.

- szaggathatjuk is a kekszeket (különböző kiszúró formákkal). ebben az esetben nem is kell rudat formálni belőle, elég egy cipót kialakítani, majd sütés előtt kinyújtani és kiszaggatni a kívánt formákat.

jó étvágyat!

 

cheddar-keksz5.jpgcheddar_keksz2.jpg

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.