Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.02.26

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
60 dkg finomliszt
12 dkg (kacsa)zsír
12 dkg vaj
2-3 tk só
1 egész tojás + 1db a kenéshez
30 dkg tejföl
12,5 dkg kolbász
szezámmag/köménymag/sajt a tetejére

a tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. hagyjuk felfutni.
a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, mélyedést alakítunk ki a közepén és beletesszük a zsírt, a vajat, a sót, a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. az egészet jól összegyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. (vagy amíg a duplája nem lesz.)
a megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egyenletesen rászórjuk az apróra vágott kolbászt. feltekerjük, mintha csigát csinálnánk és kicsit megnyomkodjuk, hogy laposabb legyen, majd mindkét oldalról behajtjuk, hogy durván egy cipó nagyságú forma legyen belőle. letakarva még további fél órán át kelesztjük.
ezután kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, és kiszaggatjuk a pogácsákat. tepsibe rakosgatjuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal/köménymaggal/sajttal a tetejét.
még kb. 10 percig pihentetjük, miközben a sütőt 190 fokra melegítjük. 15-20 perc alatt készre sütjük.

jó étvágyat!

kolbaszos_pogacsa5.jpg

A receptet Limaránál, illetve a Dining Giude-on találtam.