Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.10

Rozmaringos focaccia

Hozzávalók:
70 dkg liszt
1,5 dkg só
4 dl víz
1 dl oliva olaj
2,5 dkg élesztő
tetejére:
nagyszemű só, rozmaring, oliva olaj

a lisztet a sóval egy nagyobb tálba szitáljuk. közepébe mélyedést alakítunk ki és beleönjük a langyos vizet, az olajat és belemorzsoljuk az élesztőt. az egészet összegyúrjuk és megdagasztjuk. a dagasztás megkönnyítéséhez, használhatunk robotgépet is.
a megdagasztott tésztát egy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem dagad.
közben egy (32cm x 37cm) tepsit vékonyan kiolajozunk.
a megkelt tésztát a tepsibe borítjuk és a kezünkkel, óvatosan a tepsi méretére húzzuk/nyújtjuk. figyeljünk, hogy nagyjából egyenletes vastagságú legyen mindenhol. majd az ujjainkkal kis gödröket nyomkodunk bele. megszórjuk a nagyszemű sóval és a rozmaring levelekkel, majd letakarva még 20 percig pihentetjük.
közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
a sütőbe kerülés előtt meglocsoljuk olivaolajjal a tetejét és kb. 20-25 percig sütjük.
tetszőleges darabokra vágva kínálhatjuk.

TIPP:
- a tetejére tehetünk más ízesítőket is: pl. szárított paradicsomot, olajbogyót, hagymát, paradicsomot, különböző sajtokat. sőt használhatunk gazdagon a feltétekből (akár egy pizzánál) és nagyszerű falatoznivaló lesz belőle.
- a focacciát darabokra vágva és keresztben kettévágva szendvicsekhez is használhatjuk.
- ha vékony, hosszúkás rudakra vágjuk, akkor mártogató szószokhoz is jól jön.

jó étvágyat!

focaccia.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.