Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.01.03

Rozmaringos bárányborda

Hozzávalók:
1-1,5 kg bárányborda egészben (nem szeletelve, de előkészítve)
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott kk nagyszemű tengeri só
1 púpozott kk egész tarka bors
3-4 szál friss rozmaring vagy kb. 1,5 ek szárított, de nem őrölt
olivaolaj

a fokhagymát megpucoljuk, egy mozsárba tesszük a többi fűszerrel együtt és összetörjük. kevés olivaolajat öntünk rá, és bedörzsöljük vele a bárányt. így hagyjuk legalább egy-két órát pácolódni. (de ha van időnk egy nappal előtte is bepácolhatjuk.)
a sütőt 200 fokra melegítsük elő.
egy nagyobb serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele egy kevés olajat, majd süssük a bordák minden oldalát 2-3 percig, amíg szép kéreg képződik rajta. végül tegyük át egy tepsibe (a kisült szaftot is rácsorgathatjuk) és süssük a sütőben még kb. 35 percig. ekkor a (képen látható vastagságú) hús még gyönyörű rózsaszín és omlós belül. de aki átsütve szereti, akkor kb. 45-50 perc kell neki.
sütés után tegyük egy tányérra vagy deszkára és hagyjuk 5-10 percig pihenni, mielőtt felvágnánk.
mentás zöldborsó püré ideális köret hozzá.

TIPP: 
- a hús előkészítését természetesen otthon is megcsinálhatjuk, de a legjobb, ha megkérjük rá a hentest, illetve ha már eleve olyan darabot választunk a hentesnél. :)
- én két nagyobb bordát használtam, amit a csontoknál fogva egymásnak támasztva sütöttem meg, de ha egy egész bordánk van, akkor csinálhatunk belőle koszorút is, ami nagyon mutatós.

jó étvágyat!

barany.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.