Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.20

Bableves kolbásszal

Hozzávalók:
20 dkg száraz bab (esetleg konzerv)
10 dkg szalonna
olivaolaj
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma 
2 db sárgarépa
1 ek liszt
1-2 szál friss kolbász
kb. 1 l húsalaplé
babérlevél
só, bors
friss petrezselyem

ha száraz babot használunk, áztassuk be egy éjszakára, majd másnap főzzük puhára. hagyományosan ez kb. 1 óra, de kuktában csak percek kérdése. konzerv babbal nincs más dolgunk, mint leöblíteni és lecsöpögtetni.
a szalonnát, a sárgarépát vágjuk kockára, a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel. ha friss kolbászt használunk, egy serpenyőben süssük meg, majd vágjuk nagyobb (de még kezelhető) darabokra. ha lángolt/száraz kolbászt használunk, karikázzuk fel.
egy lábosban hevítsünk fel 2ek olajat és pirítsuk meg benne a szalonnakockákat. ha már szép színt kapott, mehet mellé a hagyma, a fokhagyma és a sárgarépa is. fűszerezzük őket, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt kb. 5-7 percig pároljuk. jöhet bele a kolbász, amivel még átforgatjuk, és pár percig pirítjuk. (ez függ attól is, hogy milyen fajta kolbászt használunk, lényeg, hogy átadja az ízét az ételnek.) ezután megszórjuk a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a húslével. (szerintem csirkealaplével a legfinomabb.) beletesszük a babot is és még 10-15 percig főzzük.
tálaláskor megszórjuk aprított friss petrezselyemmel.
kínáljuk friss (paraszt)kenyérrel és kívánság szerint egy kis tejföllel.

jó étvágyat!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.