Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.12.15

Sáfrányos rizottó

Hozzávalók:
40 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
1 közepes fej hagyma
1-2 ek olivaolaj
8 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
kb. 1,5 l húsleves
1 nagyobb csipet sáfrány
3-5 dkg parmenzán
só, fehérbors

a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. a húslevest egy kislábasban elkezdjük melegíteni. ha már felmelegedett, kiveszünk belőle kb 2 evőkanálnyit és beáztatjuk benne a sárfányt. (így adja csak ki igazán az ízét és persze a színét is.) a húslevest a rizottó készítés alatt végig tartsuk melegen. a rizset átöblítjük. a parmezánt lereszeljük.
egy lábasban felhevítünk 5 dekányi vajat az olivaolajjal, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát, amit közben sózunk, borzozunk is. hozzáadjuk a rizset, pár percig pirítjuk és hozzáöntjük a bort. folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy az alkolhol elpárologjon, majd ezután fokozatosan felöntjük a meleg húslevessel. egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. végül a sáfrányt is hozzáadjuk.
ha a rizs kész, levesszük a tűzről és gyors mozdulatokkal belekeverjük a maradék vajat, és a parmezánt is.

köretként ajánlom pl. grillezett lazacfiléhez vagy szűzpecsenyéhez.

jó étvágyat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.