Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.05.05

Tavaszi rizottó

Hozzávalók:
30 dkg arborio rizs
1 kis fej vöröshagyma
4-5 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
kb. 1,5 dl száraz fehér bor
kb. 2 l zöldségalaplé
20 dkg zöldborsó
2 nagy maréknyi (bébi)spenót
25-30 dkg zöld spárga
1/2 citrom leve
4 dkg vaj
só, bors
parmezán

a hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. 
a spárgák fás szárát eltávolítjuk (a végeiknél óvatosan megroppantjuk, ahol eltörik, onnantól volt fás, így ezeket a végeket kidobhatjuk) és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.
az alaplevet egy kis lábasban felmelegítjük és a rizottó készítés alatt végig, lassú tűzön, melegen tartjuk. 
egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, az újhagymát és a fokhagymát. sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig pirítjuk. beletesszük a rizset, folyamatosan kevergetve összepirítjuk őket. ha a rizsszemek már kifehéredtek, hozzáöntjük a bort és addig kevergetjük, amíg a bor felszívódik. majd fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. amikor már a rizs majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót és ezzel főzzük tovább, amíg teljesen kész.
ha kész, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat. Beleforgatunk kb. 2-3 dkg reszelt parmezánt és a spenótot is. 
egy grillserpenyőben olivaolajat hevítünk és pár perc alatt megpirítjuk benne a spárgákat. közben sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével ízesítjük.
tálaláskor szedjük a rizottót tányérokba, tegyünk a tetjére a grillezett spárgából és szórjunk rá parmezán forgácsokat.

TIPP:
- a rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot.
- tálaláskor tehetünk a tetejére zsenge zöldborsó hajtásokat is.

jó étvágyat!

 

tavaszi_rizotto2.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.