Vaníliás-narancsos füge lekvár
Hozzávalók (kb. 10db 2,5dl-es üveghez):
3 kg friss füge
1 kg 3:1-ben befőző cukor
1 dl narancslé
2 rúd vanília
a fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárcsonkokat és daraboljuk fel nagyjából egyforma méretűre. (én a nagyobbakat nyolc darabba, a kisebbeket csak negyedbe vágtam.)
a narancslével és a befőző cukorral egy nagy lábasba téve elkezdjük főzni. hozzáadjuk a vaníliarudakból kikapart magocskákat is.
addig főzzük, amíg besűrűsödik. tetszés szerint főzhetjük egészen addig, amíg teljesen szétfőnek a gyümölcsök vagy hagyhatjuk, hogy maradjanak benne darabok.
töltsük sterilizált üvegekbe egészen az üveg tetejéig. zárjuk le kupakkal és fordítsuk fejre kb. 5 percre, majd vissza.
nemcsak kenyérre/kalácsra kenve, de süteményekhez is isteni.