4 séf - 1 izgalmas gasztroélmény
Az a jó a METRO-ban, hogy nemcsak az egyik legmegbízhatóbb beszerzési forrás, ha friss alapanyagokról van szó (főleg, ha a nagy élelmiszerláncokról beszélünk), hanem tényleg igyekeznek mindig valamit kitalálni, hogy a hazai gasztronómiát támogassák. Én nem vagyok egy nagy METROba járó, de az biztos, hogy friss halakat, tengeri herkentyűket biztosan itt szerzem be. És ez itt tényleg nem a reklám helye, de imádom, hogy itt annyi különleges gasztro alapanyag van, amiket nem lehet nem kipróbálni (ehető virág, mini zöldségek stb.) - főleg nem egy gasztroőrültnek.
De most nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy olyan séfekkel találkozhattam, akik a magyar gasztronómia meghatározó szereplői, ugyanis meghívást kaptam a METRO Gasztroakadémiájára. :) És nemcsak azt néztem meg, hogy hogyan főznek, hanem meg is kóstoltam a fogásokat.
Az egész rendezvény a Magánvállalkozások Napját hivatott népszerűsíteni és olyan neves séfek csatlakoztak az eseményhez, mint Vomberg Frigyes, a magyar gasztronómiai élet meghatározó szereplője és a magyar Bocuse d'Or Akadémia csapatának felkészítője, Jáhni László és Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfjei, Galgóczi Gábor, a La Perle Noir séfje vagy Horváth Csongor, a Neked Főztem Gasztrokocsma tulajdonosa.
A séfek feladata az volt, hogy a METRO választékából 10 perc alatt válogassanak össze alapanyagokat egy ínyenc fogáshoz és két óra alatt a lehető legtöbbet hozzák ki abból, ami a kosarukba került.
Egy profi videó már el is készült a válogatásról:
Vomberg Frigyes kacsamellet készített sütőtök pürével, aszaltszilvás gombócokkal.
Jáhni László tűzhús technológiával készült borjúpörköltet tálalt.
Galgóczi Gábor egy tengeri halas fogást alkotott: algasalátával tálalt arany durbincs, borotva kagyló vinegrettel.
Horváth Csongor pedig pontyfilét készített petrezselymes mogyoró pestoval, sáfrányos halleves mártással és édesköményes raviollival.
Mondanom sem kell, hogy mindegyik isteni finom volt. És perzse egészen különleges élmény volt végignézni, hogy hogyan készülnek ezek a finom fogások és hasznos tippeket kapni a séfektől.
Azt nehogy elfelejtsem, hogy holnap, azaz október 10.-én pedig mindenki részesülhet valamilyen különleges gasztro meglepetésben, mert a Magánvállalkozások Napján közel 2000 helyszínen várják az érdeklődőket valamilyen akcióval a rendezvényhez csatlakozott vendéglátóhelyek.