Baracktorta
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 ek tejföl
6 dkg vaj
és egy kevés a forma kikenéséhez + 1ek (a karamellhez)
3 őszibarack
3-4 ek baracklekvár
5 dkg mandulaforgács
3 ek cukor
a lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal és a tejföllel. cipót formálunk a tésztából és tiszta konyharuhával letakarva legalább 45 percig hűvös helyen pihentetjük.
közben megtisztítjuk a barackot és vékony szeletekre vágjuk.
egy piteformát kivajazunk és egy kis nyújtás után szépen, egyenletesen ellapogatjuk benne a tésztánkat úgy, hogy egy kis pereme is legyen. villával megszúrkáljuk, sütőpapírt és szárazbabot teszünk rá és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig "vakon" sütjük. ne ijedjünk meg, ha "sápadt" marad a tészta. ez ilyen.
ha kicsit hűlt a tészta, jó sűrűn kirakjuk a barackszeletekkel. a baracklekvárt egy kis lábosban felmelegítjük, hogy folyós legyen és egyenletesen a barackokra öntjük. majd visszatesszük a sütőbe és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
ezalatt a cukrot egy kávéskanál vajjal felolvasztjuk egy lábosban és beleszórjuk a mandulaforgácsokat is. vigyázzunk arra, nehogy megégessük a cukrot, éppen csak kapjon egy kis színt!
ha a torta megsült, még melegen ráöntjük a mandulás karamellt.
tálaláskor adhatunk hozzá egy gombóc vanília fagyit is.
jó étvágyat!