Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.03.11

Chilis étcsokoládés tartlette

Hozzávalók:
tészta:
20 dkg liszt
5 dkg kakaópor
12,5 dkg hideg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája

krém (ganache):
2,5 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé (magas, min. 60%-os kakaótartalommal!)
2 dkg vaj
chili, só

a lisztet a kakaóporral egy nagyobb tálba szitáljuk és összemorzsoljuk a hideg vaj darabokkal. hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal egybe gyúrjuk. ne gyúrjuk nagyon, elég addig, amíg összeáll a tészta egy gombóccá. folpackba csomagoljuk, kicsit meglapogatjuk, hogy könnyebb dolgunk legyen a nyújtásnál és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. (de előre is elkészíthetjük, mert hosszan eláll a hűtőben.)
a sütőt 180 fokra melegítjük elő. ha nem tapadásmentes formákkal dolgozunk, akkor jól kivajazzuk őket.
a pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk, és a formáinknak megfelelő köröket vágunk ki belőle. (nekem 12 cm-es formám van, amiből 4 tartlette jön ki, és még marad is egy kicsi tészta, amit megsüthetünk külön.)  a tésztát a formákba simítjuk, a széleit egyenesre vágjuk.
vakon sütéses módszerrel (amikor a tészta közepére sütőpapírt és valamilyen nehezéket pl. babot teszünk) 12 percig sütjük, majd a nehezéket levéve róla még kb. 3 percre visszatesszük a sütőbe. hagyjuk kihűlni őket.
addig elkészítjük a krémet. a csokoládét apróbb darabokra vágjuk. a tejszínt forráspontig melegítjük, és a darabolt csokoládéra öntjük. addig keverjük benne, amíg el nem olvas és szép sima lesz, majd ízlés szerint ízesítjük a chilivel és egy csipetnyi sóval, végül a vajat is elkeverjük benne.
a krémet a kihűlt tésztakosarakba öntjük és hűtőben hagyjuk megdermedni.

TIPP:
- ha idegenkedünk a chili használatától édességben, nyugodtan kihagyhatjuk
- a tészta hozzávalóit késes robotgépben is összedolgozhatjuk, de a sorrendet tartsuk be: először a lisztes kakaós keveréket dolgozzuk össze a vajjal, aztán mehet bele a többi 

jó étvágyat!

 

chilis_etcsokis_tartlatte2.jpg

 

 

Chili chocolate tartlet

Ingredients:
20 dkg flour
5 dkg cocoa powder
12,5 dkg cold butter, cut in cubes
5 dkg sugar
1 egg yolk
for ganache:
2,5 dl heavy cream
30 dkg dark chocolate (with min. 60% cocoa)
2 dkg butter
chili and salt

1. sift the flour and cocoa into a large bowl, then add the cold butter, mix them well and quickly till it looks like wet sand. (you can use a food processor.)
2. add the sugar and the egg yolk to the mixture and form a dough, t
hen place the dough in a plastic foil and put it into the fridge to rest for 30 minutes.
3. preheat the oven to 180 degrees.
4. roll out the dough thinly and cut out rounds for the forms (I used 4 for 12 cm diameter). line the forms with them and trim any excess dough
. put parchment paper on each of them and fill to the rim with pie weights or dried beans and bake for 12 minutes. give them additional 3 min. in the oven after removing the baking weights. let them cool completely.
5. meanwhile prepare the ganache filling: chop chocolate into small pieces and put in a bowl. place cream in a saucepan over high heat and bring just to a boil, then remove the pan from the heat. beat the hot cream into the chocolate until thoroughly mixed. add chili to taste, a pinch of salt and the butter. fill the tartlets with the ganache and let them cool down in fridge.