Csokoládé torta
Hozzávalók:
18 dkg étcsokoládé (min.70% kakaótartalommal)
17,5 dkg puha vaj
12,5 dkg barnacukor
20 dkg őrölt mandula
4 tojás
csipetnyi só
a csokoládét kis darabokra törjük, és gőz fölött megolvasztjuk. a tojásokat ketté választjuk.
egy 26 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk. a sütőt 150 fokra előmelegítjük.
a vajat a cukorral együtt habosra keverjük, és hozzáadjuk a tojássárgákat. ezzel is jól kikeverjük, majd mehet hozzá a - kicsit már kihűlt - olvasztott csoki és az őrölt mandula. a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a csokis masszába.
végül a keveréket a sütőformába öntjük és kb. 30-40 percig sütjük.
hagyjuk kihűlni, utánna vegyük csak ki a formából.
ha még gazdagabban szeretnénk a tortát, a tetejét bevonhatjuk csokoládé mázzal is, amihez 10 dkg étcsoki 1 dkg vajjal megolvasztunk, majd a kihűlt tortára öntünk.
(én most csak egy kevés olvasztott csokicsíkkal díszítettem a tetejét.)
jó étvágyat!
Az eredeti recept Joanne Harris A francia konyha c. könyvéből való.