Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.05

Kakaós csiga deluxe

Hozzávalók (kb. 16-20 nagy db):
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez
12 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
töltelék:
20 dkg puha vaj
8 dkg kakaópor (cukrozatlan)
5 dkg porcukor
8-10 dkg marcipán
8-10 dkg aszalt áfonya
0,5 dl konyak (elhagyható)


A tejet meglangyosítjuk. Kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát beáztatjuk a konyakba. A marcipánt kis kockákra vágjuk. A vajat kikeverjük a kakaóval és a porcukorral. 
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a csokis tölteléket és rászórjuk a marcipán darabokat és a lecsöpögtetett áfonyát. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy késsel egyenletes nagyságú darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük. 
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

TIPP:
- A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert leállíthatja a kelési folyamatot.
- Az alkohol mentes változathoz áztassuk be az áfonyát gyümölcslébe.

img_4500.png

img_4502.png

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.