Kígyórétes
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 egész tojás
2 ek cukor+ 1 kockacukor
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tojás sárgája
1-1,5 kg meggy
cukor
búzadara
a meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és megcukrozzuk. legalább 1-2 órára hagyjuk, hogy átjárja a cukor.
elkészítjük a tésztát: az élesztőt a tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. a vajat egy tálban habosra kavarjuk és beletesszük a cukrot, a tojást, az élesztőt, egy csipetnyi sót és végül a lisztet is. ha már összeállt, egy nyújtódeszkán könnyedén összegyúrjuk, majd négy cipóra osztjuk. a cipókat ezután henger alakúra sodorjuk és kb.50x25cm-es lapot nyújtunk belőlük. a lapok hosszabbik részét mindkét oldalon kb. 8cm mélyen bevagdossuk.
a meggyet jól kinyomkodjuk, a tészta közepét megszórjuk kevés búzadarával, és ráhalmozzuk a gyümölcsöt. ezután a bevagdalt széleket keresztbe, egymásra hajtogatjuk a tölteléket befedve vele. ha kész, tepsibe fektetjük őket és megkenjük a tojássárgájával. előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
tálaláskor ferdén felszeleteljük és porcukorral meghintjük.
más töltelékkel is kipróbálhatjuk pl. almával, túróval, dióval stb., de nálam a meggy az abszolút nyerő.
jó étvágyat!